Kierros Varpulan tiloissa

Tutustu henkilökuntaan | Kurkkaa tallivarastoihin | Tutki infotaulua

Varpulan keskipisteenä on punainen 2000-luvun alussa rakenettu talli, joka on hyvin siisti, tilava ja ennen kaikkea moderni. Tallissa on kolme sisäänkäyntiä, joista pääovi tallin päädyssä on tarkoitettu hevosten kulkuoveksi. Tallin sivuovi on ihmisten käytössä ja takaovi päädyssä johtaa lantalaan. Tallin keskivaihella sijaitsee rehuvarasto ja varustehuone. Niiden seinien väliin on rakennettu pesupaikka/ harjauspaikka, jonka kattoon on asennettu solarium hevosten käytettäväksi. Muistathan kuitenkin siivota aina jälkesi, jos olet hoitanut hevosesti pesupaikalla. Karsinoita on tallissa molemmin puolin ja ne ovat tilavia jopa isommillekkin kavereille. Karsinoita on 18 kappaletta, joista 6 jää yleensä yksityishevosien käyttöön. Karsinoissa kuivikkeena käytetään uutta hamppupurua. Karsinat sisältävät ruoka-astian, vesiautomaatin ja tallin puolesta myös heinäverkko on mahdollinen, jos hevonen sellaista esimerkiksi tarvitsee.

Tallin viereen on rakennettu tilava maneesi. Sen voi jakaa myös hyvin kahtia, jolloin molemmille puolille jää silti hyvin tilaa ratsastaa monipuolisesti. Maneesin pohja on todella joustava ja pehmeä, sillä omistajan mies käy sitä ahkerasti aina lanaamassa. Maneesin saa myös talvisin lämmitettyä niin, että siellä on aina yli 0 astetta. Mitään kovia lämpötiloja sinne ei kuitenkaan saa. Pihalta löytyy maneesin läheisyydestä myös kenttä, joka on maneesin tavoin hyvin tilava. Sopii esimerkiksi hyvin kisojen järjestämiseen. Kenttä on valaistu ja pohja on hyvin imevää materiaalia, joten sadevesi harvoin jää lillumaan kentälle. Kentän viereen on myös rakennettu pieni estekalustolle tarkoitettu varasto. Muistathan palauttaa sinne aina käyttämäsi estetarvikkeet!

Maastoja löytyy tallin ympäryksistä reilusti. Pääreitin vierustaa sonnustavat tallin hiekkatarhat, joiden läpi maastoreittien alkuosa kulkee. Myöhemmin maastoaukealle saavuttaessa voi valita itselleen parhaimman maastoreitin: uittomaasto, vuorimaasto, vauhtimaasto vai köpöttelymaasto. Meillä on myös oma maastoesterata kenttäkilpailuja ja niihin valmentautumista varten. Varpulan kesälaitumet löytyvät uittomaaston alkupäästä ja muutama kesälaidun löytyy myös tallille tulevan hiekkatien alkupäästä.

Tallin lisäksi meille on myös rakennettu pihatto, jossa asuu meidän "pikkuponilaumaksi" kutsuttu joukkomme. Sieltä löytyy lyhyempien ratsastajien tarpeisiin poneja, jotka kuitenkin ovat hyvin opetustehtäviin soveltuvia ja taitavia. Ponit asuvat pihatossa yötä päivää, joten ne hoidetaan ja varustetaan tallin sillä hetkellä tyhjillään olevissa karsinoissa tai hoitopaikalla. Varusteet löytyvät kuitenkin normaaliin tapaan varustehuoneesta. Pihaton väki kasvattaa siis talvella itselleen todella paksun talvikarvan, mikä on keväällä oikein mieluista varsinkin ponin hoitajalle.

Parkkipaikka on tallin pihalla suuri ja se sijoittuu selkeästi omistajan kotitalon pihaan. Omistajan pieni pyhättö on sijoitettu hieman erilleen tallialueen keskittymästä, mutta se on silti hyvin osana tallimaisemaa. Varvun ovet ovat aina auki, joten sinne on jokainen tallillainen tervetullut hakemaan hoitajien kahvihuoneeseen tuoretta pullaa, kahvia jos se on loppu tai muutenvain kysäistä jotain mikä mieltä painaa. Jos tallilla haluaa yöpyä, niin omistajan talon kellarikerrokseen on rakennettu makuupaikat useammallekkin yöpyjälle.

Varpulan päiväjärjestys
klo 06:00 Hevosten aamuruokinta
Klo 07:00 Hevoset ulos ja tallin siivous
Klo 09:00 Hevosten liikutusta vapaasti
Klo 12:30 Päiväruokinta hevosille, jotka syövät
Klo 14:00 Tuntien ja valmennusten aika (maneesi tai kenttä käytössä)
Klo 19:00 Tunnit ja valmennukset ohi, hevoset sisälle
Klo 20:00 Iltaruokinta ja iltatalli
Klo 21:00 Ovet sulkeutuvat ulkopuolisilta

Jokaisella tallilla on tietenkin omat sääntönsä, niin myös meillä! Olemme koonneet hyviä neuvoja niin ratsastajille, kuin yleisesti tallilla vieraileville. Luethan ne tarkoin läpi, jotta osaat toimia tallissamme ilman mitään häiriötä. Henkilökunnalta voi myös kysyä kaikesta epävarmasta, joten ole rohkea!

Tallilla yleisesti liikkuva:

• Käyttäydy hevosten lähettyvillä aina rauhallisesti. Tallissa tai ratsastusalueiden läheisyydessä ei tule pitää kovaa ääntä.
• Vältä tuomasta kentän laidalle mitään sellaista mitä hevoset voisivat säikkyä, kuten mitään isoa rapisevaa tai kahisevaa. Kuitenkin esim. sateevarjot ovat sallittuja, sillä kaikki hevosemme on kuitenkin hyvin koulutettuja erilaisiin esineisiin. Maalaisjärki kuitenkin päässä.
• Kun kuljet tallissa niin pyri sulkemaan kaikki ovet perässäsi, ellei jotain ovea ole tarkoituksella jätetty auki esimerkiksi jollain apuvälineellä.
• Hevosten ruokkiminen millään tavalla on ehdottomasti kielletty! Myöskään hevosten silittely esimerksi karsinoiden kalterien välistä ei ole sallittavaa. Hevosille tulee siis antaa myös omaa rauhaa. Tarhassa olevaa hevosta voi kuitenkin rauhallisesti silittää, jos hevonen kurottautuu itse kohti sinua.

Vakituinen tallilainen:

• Meillä on muutama vaatimus valmennuksissa käytettävistä varusteista. Ratsastuskengissä tulee olla jonkinlainen korko, jotta putoamistilanteessa jalka ei luiskahda jalustimesta niin helposti läpi. Turvaliivin käyttö maastovalmennuksessa on pakollista ja suosittelemme sen käyttöä myös estevalmennuksissa.
• Meillä kypärän käyttö on pakollista niin ratsastaessa, kuin käsitellessä hevosta maastakäsin kentällä. Tarhaan taluttamisen ajaksi ei tarvitse kypärää, mutta esimerkiksi irtohypyttäessä ja juoksuttaessa olisi hyvä sitä käyttää.
• Jokaisella hevosella on omat varusteensa, joita ei lainata muille hevosille. Jokaisen hevosen omat varusteet löytyvät hevosen omasta kaapista.
•Ratsastuksen jälkeen hevosen lisäksi myös varusteet tulee huoltaa kevyesti, esimerkiksi suojat harjata, huopa laittaa kuivumaan, kuolaimet pestä ja jopa pyyhkäistä suitsia, jos ovat esimerksi kuolaiset.
Ulkoasun kuva © VRL-03840 / Ulkoasu © M Layouts | Koristekuvat © VRL-03840 , AK, lasikuu.net/vapaasti
Varpulan ratsastuskeskus on virtuaalitalli!
Varpulan ratsastuskeskus